• images/banners/compass-1130x200.jpg
   
N.B. deze TQL uitgave is gepubliceerd in 2000 en derhalve technologisch inmiddels niet meer actueel op een hoop punten. 
 
 
Inleiding

The Question Library behandelt bedrijfsvraagstukken in vraag & antwoord vorm. De databank omvat vele duizenden vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen waar leidinggevenden in bedrijfsleven, bij overheden en organisaties dagelijks mee te maken hebben. Praktijkgerichte informatie, makkelijk te vinden en snel toepasbaar. 
Een uitgebreid team van vakauteurs en wetenschappers draagt zorg voor de continue uitbreiding van de databank en voor de actualiteit van de gegevens. U heeft vrij toegang wanneer u zich als lid registreert.

Onderwerpen
Het aantal onderwerpen dat behandeld wordt breidt zich gestaag uit. De databank omvat op dit moment reeds ruim 10.000 vragen over uiteenlopende thema’s als:
-ondernemingsraad
-ontslagzaken
-internet
-aandelen en opties
-merken en handelsnamen
-euro
-bijzondere beloningen
-btw
-etc.
Maandelijks worden nieuwe onderwerpen aan de databank toegvoegd.

Voor wie is de rubriek Praktijkantwoorden op Bedrijfsvraagstukken bestemd?
De databank wordt primair samengesteld voor functionarissen bij bedrijven, organisties of instellingen, in het bijzonder verantwoordelijk voor de disciplines:
-algemeen management
-financieel management -administratie
-personeel & organisatie
-marketing
-automatisering
Daarnaast biedt de databank natuurlijk uitkomst voor een breed scala van staffunctionarissen.

Deze pagina's bevatten het onderwerp Telecom, met bijna 250 vragen en antwoorden op het gebied van telecommunicatie waar de genoemde functionarissen wat aan hebben. Vele antwoorden op vragen roepen nieuwe vragen op, die kort daarop ook beantwoord worden. Het onderwerp Telecom is verdeeld in een aantal hoofdstukken, te weten een kort algemeen hoofdstuk, gevolgd door een hoofdstuk over vaste telefonie, vaste data, mobiele telefonie en data, oproepsystemen en tot slot gesloten mobilofoonnetwerken. Deze hoofdstukken zijn te bereiken via het menu links.

Hebt u, als lezer van deze vragen en antwoorden, behoefte aan antwoorden op nieuwe vragen op telecomgebied, stel ze dan gerust via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ik zal dan, in overleg met de uitgever, kijken of de vraag opgenomen kan worden in een volgende versie en hier op deze pagina. Het stellen van complete consultancy-achtige vragen is overigens niet de bedoeling. =8-) Hebt u gewoon opmerkingen, dan zijn die (uiteraard) welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het liefst (indien van toepassing) onder vermelding van het hoofdstuk en het nummer van de vraag.

Met vriendelijke groeten,
Robert Elsinga =8-)

Algemeen

 


 

  • Welke vormen van telecommunicatie zijn er?

    In Nederland worden de vaste communicatie (telefoonlijnen, datalijnen) en mobiele telefonie het meest gebruikt. Daarnaast bestaan er eigen (gesloten) netwerken met mobilofoons en portofoons en oproepsystemen (buzzers en semafoons)

  • Wie bepaalt wat er mag op telecommunicatiegebied?

    Dat doet de overheid, in het bijzonder het ministerie van Verkeer en Waterstaat, Directoraat-Generaal Telecommunicatie en Post. Deze maakt wetgeving en regelgeving op het gebied van telecommunicatie en regelt het gebruik van het radiofrequentiespectrum ('de ether').

  • Wie controleert op naleving van de wetten op telecom gebied?

    De controle op de naleving van de telecommunicatie wetten en vergunningen gebeurt door de Rijksdienst voor Radiocommunicatie, ze is verantwoordelijk voor het beheer van het radiofrequentiespectrum.

Vast telefonie, algemeen

  • Welke soorten vaste aansluitingen zijn er voor telefonie?

    Als eerste de gewone, analoge, aansluiting. Daarnaast de digitale ISDN aansluiting. Als laatste zijn er nog de telefoonaansluitingen die via een kabelaansluiting lopen.

  • Wat is eigenlijk POTS of PSTN?

    Dit zijn uit de USA overgewaaide benamingen voor analoge aansluitingen. POTS = Plain Old Telephone System, PSTN = Public Switched Telephone System.

  • Wat is ISDN?

    ISDN betekent Integrated Services for Digital Networks, een standaard om digitale diensten als telefonie en datacommunicatie aan te bieden over telefoonlijnen. ISDN is dus een digitale telefoonaansluiting.

  • Wie levert analoge aansluitingen in Nederland?

    Dit doet KPN Telecom, wat inhoudt dat de kabel van KPN Telecom is. Andere aanbieders kunnen deze kabel tegenwoordig echter huren van KPN, zodat zij er zelf diensten op kunnen aanbieden.

  • Wie levert ISDN aansluitingen?

    Hiervoor zijn er een aantal aanbieders, maar KPN Telecom is de enige die ISDN-2 aansluitingen levert. Voor de (zakelijke) ISDN-30 aansluitingen zijn er meer aanbieders, naast KPN Telecom ook bedrijven als Enertel, Telfort, MCI Worldcom en Versatel.

  • Wie levert kabeltelefonie aansluitingen?

    Dat is de regionale kabelexploitant, bijvoorbeeld Essent en UPC.

  • Zijn alle soorten aansluitingen overal leverbaar?

    Nee. Alleen de door KPN Telecom geleverde analoge, ISDN-2 en ISDN-30 aansluitingen kunnen (of beter: moeten van de overheid) overal geleverd worden. Vooral bij kabeltelefonie is de beschikbaarheid plaatselijk erg verschillend.

  • Maakt het verschil bij wie ik een aansluiting neem?

    Ja. Niet alleen de prijs verschilt, maar ook beschikbare functies en de garantie van beschikbaarheid kan afwijken. Bij zakelijk gebruik is het maken van afspraken hierover aan te raden.

  • Hoe komt een telefoonverbinding tot stand?

    Door het nummer de kiezen wordt de route voor het gesprek gekozen, veelal aan de hand van het netnummer. Er wordt dan een tijdelijke, geschakelde verbinding gecreëerd naar de aansluiting die bij dat nummer hoort. Gedurende het hele gesprek is de verbinding exclusief voor dat gesprek aanwezig.

Vaste telefonie, ISDN

  • Wat is het verschil tussen een ISDN-2 en een ISDN-30 aansluiting?

    Bij een ISDN-2 aansluiting zijn er twee "B kanalen" ter beschikking en bij ISDN-30 dertig. Over elk B kanaal kan een gesprek gevoerd worden, zodat er met een ISDN-30 aansluiting dus 28 gesprekken meer tegelijkertijd mogelijk zijn. Beide aansluitingen hebben één D kanaal, al heeft het D kanaal bij een ISDN-2 aansluiting een lagere capaciteit dan bij een ISDN-30 aansluiting.

  • Wat zijn de B en D kanalen bij ISDN?

    Een B kanaal wordt gebruikt om een gesprek over te voeren, een D kanaal wordt gebruikt voor het opbouwen/beëindigen van gesprekken en om signaleringen over te versturen als het laten overgaan van de bel als er gebeld wordt en kosteninformatie.

  • Hoeveel B en D kanalen zijn er?

    ISDN-2 heeft 2 B en 1 D kanaal, ISDN-30 heeft 30 B kanalen en ook 1 D kanaal. Het D kanaal bij ISDN-30 heeft wel een hogere capaciteit dan bij ISDN-2.

  • Wat is het nut van het D kanaal?

    Het D kanaal wordt gebruikt voor signaleringen en kan tevens gebruikt worden voor trage datacommunicatie, voor bijvoorbeeld PIN automaten.

  • Is datacommunicatie over het D kanaal gratis?

    Nee, hiervoor is een apart (X.25) abonnement nodig. De afrekening gebeurt dan per hoeveelheid data, niet per tijdseenheid.

  • Wat is ISDN BRI en PRI?

    BRI (Basic Rate Interface) is een andere naam voor ISDN-2, PRI (Primary Rate Interface) is een andere naam voor ISDN-30.

  • Gebruikt internetten via ISDN ook een kanaal?

    Ja, hiervoor wordt ook een B kanaal gebruikt, net als voor een telefoongesprek.

  • Heb ik bij ISDN ook 2 of 30 nummers?

    Nee. Bij een gewone ISDN 2 aansluiting is er een hoofdnummer plus de mogelijkheid voor maximaal 7 extra nummers (MSN's, multiple subscriber number). Bij KPN zijn 3 extra nummers gratis. Bij ISDN 30 of een meervoudige ISDN aansluiting (meerdere ISDN lijnen in een groep) zijn alleen een groepsnummer (1 nummer voor alle lijnen) of 1 of meer nummerreeksen van 10, 100, 1000 of 10000 opeenvolgende nummers mogelijk bij KPN.

  • Kan alle apparatuur op een ISDN aansluiting gebruikt worden?

    Nee, hiervoor is alleen ISDN apparatuur geschikt, zoals ISDN telefoontoestellen, ISDN centrales of ISDN datakaarten voor in een PC.

  • Kan analoge apparatuur op één of andere manier gebruikt worden bij een ISDN aansluiting?

    Ja, maar dan is er wel een zogenaamde A/B-adapter nodig, die bij een ISDN aansluiting kan zorgen voor een analoge aansluiting. Hierdoor zijn analoge telefoontoestellen en analoge faxen te gebruiken. Veel ISDN centrales kennen zowel digitale als analoge aansluitingen of modules.

  • Ik heb geen ISDN centrale, kan ik toch analoge apparatuur gebruiken?

    Voor klein zakelijk en particulier gebruik zijn er eenvoudige A/B-adapters, regelmatig gecombineerd met een beperkte analoge centrale voor 2 tot 4 aansluitingen. Voorbeelden zijn de KPN Telecom Quatrovox of Teles A/B-adapter.

  • Welke datasnelheden ondersteunen vaste telefoonaansluitingen?

    Bij een analoge telefoonaansluiting dient een modem gebruikt te worden en is de maximale snelheid ongeveer 7000 tekens per seconde (bij 56000 bps modemsnelheid), maar dat wordt door de lijnkwaliteit vaak niet gehaald. Gemiddeld is en analoge lijn ongeveer 5000 tekens per seconde snel (bij 42000 bps modemsnelheid). Een ISDN lijn heeft altijd een snelheid van ongeveer 8000 tekens per seconde (bij 64000 bps snelheid).

  • Kan ISDN nog sneller dan 64Kb?

    Ja, door kanalen te koppelen tot een meervoud van 64Kb, bijvoorbeeld 128Kb. Hiervoor wordt ook een meervoud aan telefoonkosten berekend op dat moment.

  • Is mijn internetverbinding dan ook zo snel?

    Nee, de snelheid daarvan wordt voornamelijk bepaald door de hoeveelheid verkeer op het internet zelf. Op de rustigere uren is de maximale snelheid regelmatig mogelijk, al kan op piekuren de snelheid veel langzamer zijn. Ook kan de snelheid wisselen door datgene dat opgevraagd wordt op het internet en de kwaliteit van de internet provider.

  • Kan ik met een ISDN-aansluiting ook faxen?

    Ja, via een "gewone" fax of faxmodem, die is aangesloten op een analoge aansluiting van een ISDN centrale of A/B-adapter. Maar ook met speciale ISDN faxen bijvoorbeeld. Deze zijn sneller dan de "gewone" faxen, als ze een fax versturen naar een soortgelijke ISDN fax.

  • Welke soort aansluiting wordt zakelijk het meest gebruikt?

    ISDN. Afhankelijk van het aantal benodigde kanalen één of meerdere ISDN-2 of ISDN-30 aansluitingen. Voor een kantoor aan huis kan één ISDN-2 aansluiting al genoeg zijn, voor grotere bedrijven kunnen 10 ISDN-30 aansluitingen misschien nog te beperkt zijn. Dit is dus sterk afhankelijk van de behoefte van de gebruiker.

  • Hoe sluit ik apparatuur aan op een ISDN-2 aansluiting?

    Dat varieert per soort apparaat. Een ISDN toestel wordt gewoon aangesloten op het ISDN kastje van KPN Telecom. Hetzelfde geldt voor een ISDN centrale of A/B-adapter. Op een centrale of A/B-adapter worden weer telefoontoestellen aangesloten.

  • Hoeveel apparaten kan ik maximaal op een ISDN-2 aansluiting aansluiten?

    Het aantal apparaten, zoals ISDN telefoontoestellen, A/B-adapters en ISDN centrales, dat kan worden aangesloten op de ISDN-2 aansluiting is meestal maximaal 8. Met sommige nieuwere apparatuur is maximaal 12 apparaten mogelijk, al mogen er maar 8 stuks stroom gebruiken van de ISDN aansluiting. Een en ander hangt ook nog af van de configuratie van de ISDN aansluiting.

  • Kan ik alle aangesloten apparatuur gelijktijdig gebruiken?

    Nee, op een ISDN-2 aansluiting kunnen maximaal 2 gesprekken tegelijkertijd plaatsvinden.

  • Hoe sluit ik apparatuur aan op een ISDN-30 aansluiting?

    In vrijwel alle gevallen via een ISDN centrale. Op de centrale worden dan analoge of digitale toestellen aangesloten, afhankelijk van de mogelijkheden van de centrale. Sommige datacommunicatie apparatuur kan ook rechtstreeks aangesloten worden op een ISDN-30 aansluiting.

  • Wat is er mogelijk met een ISDN centrale?

    Zo’n centrale ondersteunt eigenlijk alle functies van het gewone telefoonnet, met vaak een aantal extra’s zoals (gratis) intern bellen, doorverbinden en conferentiegesprekken.

Vaste telefonie, kabeltelefonie

  • Is een kabeltelefonie aansluiting ook digitaal?

    Ja, maar deze wordt binnenshuis vrijwel altijd als analoge aansluiting aangesloten.

  • Biedt kabeltelefonie dezelfde mogelijkheden als andere aansluitingen?

    Soms wel, maar vaak niet. Voor zakelijk gebruik is kabeltelefonie vaak minder geschikt, door de grotere kans op uitval en de meestal beperktere functionaliteit. Ook wordt niet altijd dezelfde standaard gebruikt voor extra mogelijkheden. Zo zijn de standaard voor nummerweergave niet gelijk bij bijvoorbeeld KPN en UPC

Vaste telefonie, mogelijkheden

  • Hoe zit het met nummerweergave?

    Alle aansluitingen in Nederland ondersteunen nummerweergave. Hierbij wordt het nummer meegestuurd als er gebeld wordt. Dit heet CLI, Calling Line Identification. Deze mogelijkheid is bij ISDN gratis, maar bij een analoge aansluiting is hiervoor een apart abonnement nodig.

  • De gebelde ziet het nummer niet, wat is er aan de hand?

    Dat kan een aantal redenen hebben. Of het nummer wordt door de beller onderdrukt, dat heet CLIR, Calling Line Identification Restriction. Of de eigen telefooncentrale van de beller ondersteunt geen nummerweergave. En het kan ook nog zijn dat ergens in het telefoonnetwerk het nummer weggehaald is, dat komt bij Carrier Select gesprekken nog wel eens voor.

  • Dus als het nummer onderdrukt is, ziet niemand het meer?

    In principe niet, maar het nummer blijft natuurlijk binnen het telefoonnetwerk bekend en sommige instanties (bijvoorbeeld de 112 meldkamers) hebben de mogelijkheid deze nummers toch te zien. Verder zijn er landen die niet meewerken aan het onderdrukken van het nummer waardoor het nummer bij daarheen bellen toch zichtbaar is.

  • En een geheim nummer, wordt dat wel altijd onderdrukt?

    Nee, "geheim" betekent alleen dat het nummer niet in de telefoongids staat en niet opvraagbaar is bij inlichten. Het al of niet meesturen van het nummer heeft daar niets mee te maken en standaard staat het meesturen van het nummer gewoon aan.

  • Welke extra mogelijkheden biedt het analoge telefoonnet van KPN Telecom?

    Nummerweergave, doorschakelen, terugbellen bij in gesprek, nummeronderdrukking, voicemail en carrier select zijn de meest gebruikte mogelijkheden.

  • Welke extra mogelijkheden biedt ISDN ten opzichte van een analoge aansluiting?

    Een ISDN aansluiting heeft altijd meerdere "kanalen", zodat meerdere gesprekken tegelijkertijd mogelijk zijn. Omdat ISDN digitaal is, is de geluidskwaliteit vaak beter dan op analoge lijnen. Verder heeft ISDN de mogelijkheid data te versturen, waarvoor bij een analoge aansluiting altijd een modem nodig is. Verder komen gesprekken, vooral datacommunicatieverbindingen, sneller tot stand.

  • Zijn aan deze extra mogelijkheden bij KPN Telecom extra kosten verbonden?

    Voor inkomende nummerweergave op analoge lijnen moet een extra abonnement afgesloten worden, op ISDN aansluitingen is dit gratis. Terugbellen bij bezet, nummeronderdrukking, voicemail en carrier select zijn gratis. Bij doorschakelen betaalt degene die doorschakelt de kosten naar de bestemming waar naartoe doorgeschakeld is.

  • Bieden alternatieve aanbieders, zoals kabeltelefonie, dezelfde mogelijkheden?

    Nee, dit hangt erg af van de aanbieder. Carrier select en terugbellen bij bezet worden vrijwel nooit ondersteund, voicemail en doorschakelen vaak wel.

  • Wie betaalt de kosten bij Terugbellen Bij Bezet?

    Degene die teruggebeld wil worden en het verzoek voor terugbellen bij bezet doet door bij analoge aansluitingen op 5 te drukken of bij ISDN aansluitingen die functie te kiezen op het toestel.

  • Is een vaste telefonie aansluiting af te luisteren?

    Een analoge aansluiting kan afgeluisterd worden via de telefoonbedrading (desnoods buiten het pand). Een ISDN aansluiting niet (dan valt de verbinding al snel uit), behalve met specialistische apparatuur. Dat soort apparatuur is ook voor het afluisteren van kabeltelefonie nodig. Als er echter een analoog draadloos toestel wordt gebruikt kan het gesprek moeiteloos op honderden meters tot kilometers afstand ongemerkt meegeluisterd worden.

  • Kan het bestaande telefoonnummer altijd behouden worden?

    Nummerbehoud is niet mogelijk bij verhuizen naar een ander netnummergebied, in alle andere gevallen nagenoeg altijd wel.

Vaste telefonie, draadloze toestellen

  • Welke soorten draadloze toestellen zijn er?

    De meest gebruikten zijn CT-1 en DECT. De CT-1 toestellen zijn analoog (en kunnen behoorlijk ruisen) en afluisterbaar, de DECT toestellen zijn digitaal en praktisch niet afluisterbaar.

  • Wat is het voordeel van DECT draadloze toestellen?

    DECT basisstations zijn meestal tegelijkertijd een mini-centrale, waar meerdere (4 tot 8) DECT draadloze toestellen op aangesloten kunnen worden. Tussen toestellen op hetzelfde DECT basisstation kan onderling gratis getelefoneerd worden en worden doorverbonden. DECT telefoons zijn erg goed beveiligd tegen bellen op andermans kosten.

  • Wat is het bereik van draadloze toestellen?

    DECT toestellen hebben in een bereik van maximaal 50 meter binnenshuis tot 300 meter in de openlucht, maar in de praktijk meestal iets minder. Het bereik kan met extra basisstations uitgebreid worden. Er zijn DECT bedrijfscentrale oplossingen waarbij een compleet bedrijvenpand van enkele hectaren compleet gedekt is en je rond kan lopen zonder de verbinding te verliezen. Analoge CT-1 toestellen variëren ook van 50 tot 300 meter.

  • Er zijn ook toestellen met een bereik van kilometers, zijn die toegestaan?

    Nee, deze werken met een te groot zendvermogen en veelal op frequenties die voor andere toepassingen gebruikt worden, bijvoorbeeld GSM telefonie. Op het gebruik staan hoge boetes en de apparatuur wordt in beslag genomen als er sprake is van storing.

  • Kan het bereik van goedgekeurde toestellen vergroot worden?

    Ja, soms wel. Maar ook dat is niet toegestaan, vanwege de storing op toestellen van andere gebruikers.

  • Hoe zorg ik voor een zo groot mogelijk bereik van mijn goedgekeurde toestel?

    Plaats het basisstation het liefst midden in het gebied waar gebeld moet worden. Een plaats op een verdieping voor een raam is vaak handig, als in één richting meer bereik nodig is. Plaats het basisstation niet in metalen kasten, nissen of op andere plaatsen waar het zendsignaal afgeschermd wordt.

  • Kan het bereik bij DECT toestellen ook nog vergroot worden?

    Ja, met zogenaamde "repeaters". Dit zijn extra zender, die het signaal verder transporteren. Hierdoor is een vergroting van het bereik met ongeveer 50% mogelijk. Of door meerdere basisstations te installeren en de DECT handset op meerdere basisstations te gebruiken.

  • Wat gebeurt er als ik met een draadloos toestel buiten bereik van het basisstation kom?

    Bij DECT toestellen volgt vooraf meestal een waarschuwingstoon, vallen er gaten in het gesprek en zal uiteindelijk de verbinding verbreken. Bij analoge CT-1 toestellen wordt de verbinding geleidelijk steeds slechter (meer ruis) en verbreekt de verbinding plotseling.

  • Zijn er ook draadloze toestellen met nummerweergave?

    Ja, zowel voor analoge en ISDN aansluitingen. Merken als Siemens en Ericsson lopen hierbij voorop.

  • Werken in het buitenland gekochte toestellen altijd goed?

    Niet altijd. Met name de extra functies, zoals nummerweergave zijn niet altijd hetzelfde. Zo werkt bij Duitse analoge toestellen de nummerweergave niet op KPN aansluitingen, maar weer wel op UPC kabeltelefonie aansluitingen. Ook de stekkers zijn niet altijd gelijk.

Vaste telefonie, Carrier Select

  • Ik wil goedkoper telefoneren zonder het abonnement bij KPN Telecom op te zeggen, kan dat?

    Ja, via Carrier Select. Door het bellen via een Carrier Select voorvoegsel (16xx) voor elk interlokale of mobiele telefoonnummer belt u tegen een afwijkend (vaak voordeliger) tarief.

  • Kost een Carrier Select abonnement geld?

    Nee. Een Carrier Select abonnement is gratis, al hebben sommige Carrier Select bedrijven een minimum bedrag waarvoor gebeld dient te worden (anders worden er administratiekosten in rekening gebracht).

  • Is een abonnement bij meerdere Carrier Select bedrijven toegestaan?

    Ja. Op deze manier kunt u per bestemming kiezen voor de op dat moment voordeligste Carrier Select aanbieding.

  • Krijg ik van de Carrier Select bedrijven apart een rekening?

    Ja. Deze is meestal gratis gespecificeerd. En van elk Carrier Select bedrijf ontvangt u een eigen rekening.

  • Hou ik bij het gebruiken van Carrier Select een KPN abonnement?

    Ja. Lokale telefoontjes worden nog steeds via KPN afgehandeld en de aansluiting huurt u van KPN.

  • Is bellen via één Carrier Select bedrijf altijd goedkoper?

    Nee. Voor elke bestemming kan een ander Carrier Select bedrijf goedkoper zijn. Dit geldt zeker voor internationaal telefoneren. Het is dus zaak om vergelijkend onderzoek te doen.

  • Kan er ook lokaal via een Carrier Select bedrijf gebeld worden?

    Ja, maar dat is altijd duurder omdat het Carrier Select bedrijf altijd interlokaal tarief rekent. Ook het bellen van aangrenzende netnummergebieden (het zogenaamde "basistariefgebied") is via een Carrier Select bedrijf duurder.

  • Moet ik altijd die 16xx Carrier Select code intoetsen?

    Dat hoeft niet. Sommige Carrier Select bedrijven bieden Carrier PreSelect aan, waarbij alle interlokale, mobiele en internationale gesprekken automatisch via dat Carrier Select bedrijf lopen. Er kan voor nationaal en mobiel en voor internationaal telefoneren een apart Carrier Select bedrijf gekozen worden.

  • Bel ik met Carrier PreSelect ook nog duurder naar lokale en aangrenzende netnummergebieden?

    Bij sommige Carrier PreSelect aanbieders (onder andere Tele2 en OneTel) gelden voor het bellen naar het eigen netnummer en het bellen naar aangrenzende netnummergebieden lagere tarieven dan voor interlokaal telefoonverkeer. Vaak zijn de tarieven hiervoor gelijk aan de tarieven voor lokaal bellen bij KPN Telecom. Hierdoor is het bellen naar een aansluiting in het eigen en een aangrenzend netnummergebied met Carrier PreSelect niet duurder van via KPN Telecom.

  • Bel ik met Carrier PreSelect nooit meer met KPN Telecom?

    Telefoonnummers die niet met een netnummer beginnen worden altijd via KPN Telecom afgehandeld. Ook nummers die met 08 of 09 beginnen lopen altijd via KPN Telecom. U kunt lokale nummers wel via de Carrier PreSelect aanbieder laten lopen, maar dan moet het eigen netnummer meegekozen worden.

  • En gelijktijdig gebruik van meerdere Carrier Select bedrijven, kan dat ook?

    Niet met Carrier PreSelect. Daarbij is voor nationale/mobiele en internationale bestemmingen maar elk één Carrier Select bedrijf te kiezen. Ook kan voor een gesprek nog altijd met de hand een andere 16xx code gebruikt worden. Sommige centrales hebben echter wel de zogenaamde LCR (Least Cost Routing) optie, waarmee automatisch voor verschillende bestemmingen andere 16xx codes gebruikt worden.

  • Hoe werkt Least Cost Routing?

    Bij Least Cost Routing worden verschillende bestemmingen in de eigen telefooncentrale ingevoerd en die bestemmingen worden dan met een specifieke Carrier Select code gebeld. Bijvoorbeeld 001 (USA) met 1602, 065, 062 en 061 (mobiel) met 1633. Voordeel is dat er niet bij elk gesprek nagegaan hoeft te worden wat de beste Carrier Select aanbieder is, dit staat al in de centrale voorgeprogrammeerd (en moet dus bijgehouden worden).

  • Kan ik ook faxen via een Carrier Select bedrijf?

    Ja, al kan de lijnkwaliteit bij sommige Carrier Select bedrijven van mindere kwaliteit zijn en wat ruisen. Dit heeft meestal geen invloed op de snelheid en kwaliteit van de fax.

  • Wat bespaar ik bij het gebruik van een Carrier Select bedrijf?

    Dat varieert heel erg, maar gemiddeld is dit zo’n 30%. Dit kan bij veel internationaal telefoonverkeer overigens nog verder oplopen en bij veel lokaal telefoonverkeer is de besparing nihil.

  • Hebben alle Carrier Select bedrijven een eigen telefoonnetwerk?

    Nee, sterker nog: de meesten niet. Vaak worden bij KPN Telecom in het groot telefoontikken ingekocht, waarop ze korting krijgen. Internationaal hebben de grote Carrier Select bedrijven vaak wel een eigen netwerk.

  • Hoe vaak wijzigen de Carrier Select tarieven?

    Dat verschilt heel erg. Degenen die in het groot telefoontikken inkopen bij KPN volgen KPN vaak. Anderen passen zelf hun tarieven aan. Het is dus zaak dit regelmatig bij te houden, om het grootste voordeel te verkrijgen.

  • Werken alle netwerkfuncties nog bij het gebruiken van Carrier Select?

    Nee. Soms routeren Carrier Select bedrijven de (met name) mobiele gesprekken via het buitenland, omdat ze dan zelf minder hoeven te betalen aan KPN Telecom, en valt de nummerweergave weg. En andere diensten als terugbellen bij in gesprek en nummeronderdrukking werken alleen als het Carrier Select bedrijf dit zelf aanbiedt.

  • Kan ik alle nummer bellen via Carrier Select?

    Nee, nummers zonder netnummer en nummers die beginnen met 08 of 09 worden altijd afgehandeld via de eigen telefoonaanbieder (meestal KPN). Dit gaat automatisch bij Carrier Preselect, bij het kiezen van een 16xx code voor bijvoorbeeld een 0800 nummer volgt meestal in-gesprek toon.

  • Als ik via een Carrier Select bedrijf bel is de gebelde vaak in gesprek, hoe kan dat?

    Dat komt omdat Carrier Select bedrijven minder capaciteit op hun netwerk hebben (gehuurd), dan KPN Telecom. De gebelde is dan niet in gesprek, maar het netwerk kan het gesprek niet doorgeven. Het verschil is te beluisteren aan de in-gesprek toon.

  • Hoe hoor ik aan de in-gesprek toon of de gebelde echt zelf in gesprek is?

    Als de gebelde zelf in gesprek is, is de in-gesprek toon "lang" of "rustig" (--- --- --- ). Als het netwerk het gesprek niet aankan, is de in-gesprek toon "kort" of "snel" (- - - ).

Vaste telefonie, nummers en tarieven

  • Welke soorten telefoonnummers worden in Nederland onderscheiden?

    In Nederland kennen we een aantal soorten nummers: servicenummers beginnend met een 1, lokale nummers beginnend met 2 t/m 9, interlokale nummers beginnend met 01 t/m 07, gratis service nummers beginnend met 0800, persoonlijke servicenummers beginnend met 081 t/m 089, betaalde servicenummers beginnend met 0900, betaalde erotische servicenummers beginnend met 0906, hoog volume betaalde servicenummers beginnend met 0909 en internationale nummers beginnend met 00.

  • Wat kost het bellen met een bepaald nummer?

    Dat hangt af van onder andere het abonnement van de gebruiker, het tarief dat de gebelde vraagt (in het geval van service nummers) en het tijdstip van de dag en week. Alleen 0800 nummers zijn altijd gratis.

  • Welke tarieven zijn er voor betaalde service nummers?

    Dat varieert van enkele centen tot anderhalve gulden per minuut of tot anderhalve gulden per gesprek. Bij servicenummers duurder dan 22 cent per minuut hoort het tarief vooraf aangekondigd te worden, zonder dat dit geld kost. Ophangen tijdens die tariefmelding is dus nog gratis.

  • Hoe werken 0800 en 0900 nummers?

    Dit soort nummers worden, soms op basis van de regio van waaruit gebeld wordt, gerouteerd naar een aparte aansluiting bij de gebelde. Vaak wordt een zogenaamd "call-center" gebruikt om de gesprekken op te vangen.

  • Is een eigen 0800 of 0900 nummer betaalbaar?

    Afhankelijk van de hoeveelheid telefoonverkeer kunnen de gemiddelde kosten best meevallen. Bij servicenummers vanaf ongeveer veertig cent per minuut kan er vaak zelfs op verdiend worden.

  • Hoe kan maximale bereikbaarheid gerealiseerd worden?

    Dat hangt sterk van de behoefte af. Soms is een mobiele telefoon voldoende, soms worden er aanvullende eisen gesteld. Voor mensen die op veel nummers bereikbaar willen zijn, maar vaak van nummer wisselen of niet in de gelegenheid zijn hetzelfde nummer op te nemen, zijn FIXs nummers een handig alternatief.

  • Wat is een FIXs nummer?

    Een FIXs nummer is een nummer dat begint met 0871-9 en waarachter meerdere telefoonaansluitingen gelijktijdig overgaan. De eerste aansluiting die opneemt krijgt het gesprek, maar kan altijd tijdens het gesprek doorverbinden met andere aansluitingen. Bij FIXs zijn niet alleen vaste, maar ook mobiele en West-Europese en Amerikaanse internationale aansluitingen te programmeren. Per aansluiting is de tijd van de dag en week waarop een bepaalde aansluiting overgaat te programmeren, net als de vertraging waarmee de aansluiting overgaat. Zo is het mogelijk om overdag op kantoor, onderweg op het mobiele nummer en ’s avonds thuis onder één nummer bereikbaar te zijn en als er niet binnen 30 seconden opgenomen wordt door te schakelen naar een voicemail box.

Vaste telefonie, Wireless Local Loop

  • Wat is Wireless Local Loop?

    Wireless Local Loop, ook wel afgekort als WLL, is een draadloze manier voor het overbruggen van de afstand tussen de laatste telefooncentrale tot aan de aansluiting bij de gebruiker. Als zodanig is WLL een vervanging van de (nu vaak door KPN Telecom aangelegde) koperkabel, die nu de verbinding tussen telefooncentrale en gebruiker verzorgt. WLL is een netwerk waarmee draadloos vanuit één punt (basisstation) binnen een straal van 5-15 km verbindingen tot stand kunnen worden gebracht met meerdere gebruikers van telecommunicatiediensten. Er worden digitale radioverbindingen en van vaste antennes gebruikt.

  • Is WLL geschikt voor mobiele aansluitingen?

    WLL kan slechts op één bepaalde locatie worden gebruikt, namelijk de locatie waar de ontvangstantenne is opgesteld. WLL is dus niet geschikt voor mobiel gebruik. Het gaat om een vaste aansluiting. In die zin is een WLL-netwerk vergelijkbaar met een vast draadgebonden telecommunicatienetwerk. Wel is het mogelijk om op één ontvangstantenne meerdere gebruikers aan te sluiten, bijvoorbeeld via een eigen telefooncentrale

  • Welke snelheden biedt WLL?

    Met WLL kunnen snelheden worden behaald tot ongeveer 40Mb/s. Dit is de totale snelheid voor alle gebruikers van een WLL netwerk. Als het aantal aansluitingen toeneemt, zal de maximale bandbreedte per aansluiting en daarmee de maximale doorgiftesnelheid per aansluitpunt afnemen. Als er bijvoorbeeld 20 aansluitingen zijn, kan er tegelijkertijd maximaal een snelheid van 2 Mbit/s per aansluitpunt worden geboden. Dit is bijvoorbeeld voldoende voor een ISDN-30 aansluiting.

  • Wat is het bereik van een WLL netwerk?

    Het bereik van een WLL-netwerk is beperkt, onder andere omdat de antennes direct in het zicht van de antenne op het basisstation moeten staan. In stedelijke gebieden is het bereik daardoor beperkt tot enkele kilometers. In landelijke gebieden kan het bereik oplopen tot tientallen kilometers.

  • Wat zijn de voordelen van WLL ten opzichte van een draadgebonden netwerk?

    Een belangrijk voordeel van WLL is dat voor de aanleg van een WLL-netwerk geen kabels in de grond hoeven te worden gelegd. De verbinding wordt draadloos tot stand gebracht. Daardoor zijn de investeringen die benodigd zijn om een WLL netwerk aan te leggen in het begin lager dan bij een draadgebonden netwerk. Voor het aanleggen van een WLL-netwerk moeten kosten worden gemaakt voor een basisstation en voor antennes op elk aansluitpunt. In stedelijke gebieden is het leggen van koperen kabels tot op dit moment goedkoper dan het aanleggen van een WLL-netwerk. Dit komt omdat er in stedelijke gebieden per aansluiting gemiddeld relatief minder lange kabels nodig zijn en de kosten per aansluiting daardoor relatief gezien lager kunnen zijn. Een voordeel van WLL is dat de kosten per gebruiker pas hoeven te worden gemaakt als er daadwerkelijk een aansluiting plaats vindt, omdat dan pas de ontvangstantenne geplaatst hoeft te worden.

  • Voor wat voor soorten telecommunicatiediensten is WLL geschikt?

    WLL-netwerken zijn geschikt voor het aanbieden van verschillende telecommunicatiediensten, met name afhankelijk van de beschikbare bandbreedte. Indien er veel bandbreedte beschikbaar is kunnen hogere doorgiftesnelheden worden gerealiseerd. Bij lagere bandbreedtes kan vaak alleen spraaktelefonie worden aangeboden. Bij hogere bandbreedtes kunnen ISDN-snelheden (128 kbit/s) oplopend tot zeer snel dataverkeer (tot maximaal 155 Mbit/s) worden geboden. Zoals eerder gezegd, worden de mogelijkheden mede beperkt door het aantal aansluitingen per WLL netwerk.

  • Is WLL al beschikbaar?

    Nee, WLL is op dit moment nog niet beschikbaar. Dit komt omdat de te gebruiken frequenties nog verdeeld moeten worden.

Vaste aansluitingen, data

  • Welke mogelijkheden zijn er om via een vaste verbinding data te transporteren?

    Dataverbindingen zijn er in vele uitvoeringen. Zo levert KPN Telecom de Digistream verbinding, met snelheden van 64Kb tot en met 2Mb. Een andere mogelijkheid is ADSL, wat "meelift" over de gewone telefoonkabel en eigenlijk alleen voor vaste internetverbindingen gebruikt kan worden, omdat ADSL alleen tot aan de lokale wijkcentrale gebruikt kan worden. Ook is WLL een mogelijkheid, al is WLL op dit moment nog niet beschikbaar.

  • Zijn snellere dataverbindingen mogelijk?

    Ja, vanaf 2Mb is er keus uit meer aanbieders. Snelheden variëren o.a. van 2Mb (ook E1 genoemd), via 34Mb (E3) en 155Mb (STM-1) tot 622Mb (STM-4).

  • Wat is ADSL?

    ADSL staat voor Asymetric Digital Subscriber Line en is een systeem om data te versturen over gewone telefoonkabels. Op dit moment zijn er nog weinig aanbieders van ADSL en is ADSL nog maar in beperkte mate beschikbaar. ADSL wordt voornamelijk gebruikt voor internetkoppelingen.

  • Hoe snel is ADSL?

    De snelheid van ADSL varieert van 512Kb naar het internet en 1024Kb richting de gebruiker, tot 2048Kb naar het internet en 4096Kb richting de gebruiker.

  • Is er voor een dataverbinding speciale apparatuur nodig?

    Ja, maar meestal wordt die geleverd door de aanbieder van de verbinding en is deze bij de huurprijs van de verbinding inbegrepen.

  • Wat kost een vaste dataverbinding?

    Dat verschilt heel erg. Van enkele honderden guldens per maand voor een 64Kb verbinding binnen dezelfde plaats, tot tienduizenden guldens voor een 2Mb verbinding van de ene kant van Nederland naar de andere kant.

  • Zijn er alternatieven voor een vaste dataverbinding?

    Ja, zo kan een lange-afstand dataverbinding wellicht vervangen worden door een verbinding via het internet. Hiervoor is wel aan beide kanten een vaste internetverbinding nodig.

  • Is een vaste dataverbinding veilig?

    Ja, maar als er gekozen wordt voor de variant via het internet dan is extra beveiliging noodzakelijk.

  • Wie levert vaste dataverbindingen?

    In Nederland wordt dit bijvoorbeeld door KPN Telecom, Enertel, Versatel en Telfort gedaan.

  • Zijn vaste dataverbindingen overal mogelijk?

    Meestal wel, al kunnen de kosten oplopen als er op een afgelegen plek een aansluiting verzorgd moet worden. Niet alle aanbieders sluiten overal aan, sommigen doen dit alleen op bedrijventerreinen en in grote steden. Ook is in het geval van ADSL nodig dat de lokale telefooncentrale geschikt is voor ADSL en dat is nog niet overal het geval.

Mobiele telefonie, algemeen

  • Welke soorten mobiele telefonie zijn er in Nederland?

    Er wordt op dit moment alleen GSM gebruikt. Een oudere variant (NMT) is sinds eind 1999 afgeschaft.

  • Iridium, wat is dat dan?

    Iridium is een, nu failliet en dus niet meer te gebruiken, satellietnetwerk voor mobiele communicatie.

  • En InMarSat, wat is dat?

    InMarSat is ook een satellietnetwerk voor communicatie, maar wordt voornamelijk gebruikt voor communicatie tussen schepen op de wereldzeeën en in onherbergzame gebieden. Door de hoge kosten voor aanschaf van de apparatuur en gesprekskosten is het vrijwel nooit een alternatief voor GSM.

Mobiele telefonie, GSM, algemeen

  • Welke soorten GSM zijn er?

    Er is maar één soort GSM, al zijn er verschillende mogelijkheden om het te gebruiken. Een verschil is tussen abonnement en prepaid. Een ander verschil is of een GSM 900 netwerk of een GSM 1800 netwerk gebruikt wordt.

  • Wat betekent GSM?

    GSM stond in eerste instantie voor "Groupe Speciale Mobile", een titel die de franse ETSI standaarden organisatie aan het nieuwe mobiele netwerk gaf. Omdat GSM bedoeld was voor wereldwijd gebruik en een franse term dan minder aantrekkelijk werd geacht, is de afkorting omgevormd tot "Global System for Mobile communications"

  • Wat is het verschil tussen GSM 900 en GSM 1800?

    De "oudere" GSM netwerken zenden en ontvangen op ongeveer 900 MHz, de nieuwere op 1800 MHz. Dat is het enige verschil. Een 1800 MHz signaal dringt minder makkelijk in bebouwing en beplanting door, maar omdat een volledig uitgebouwd GSM 1800 netwerk meer zendmasten heeft, zal er uiteindelijk weinig verschil zijn.

  • Waar wordt GSM gebruikt?

    Overal ter wereld, maar nog niet in alle landen. Verschillende continenten gebruiken wel hun eigen GSM frequentie. Zo gebruikt Europa GSM 900 en GSM 1800, Azië voornamelijk GSM 900 en de USA en Canada GSM 1900.

  • Welke andere systemen zijn er nog meer in het buitenland?

    In andere landen worden nog analoge mobiele telefoniesystemen gebruikt en andere soorten digitale mobiele netwerken. Met name op het Amerikaanse continent zijn de analoge systemen nog in gebruik, al kan dat ergens anders ook het geval zijn. GSM toestellen zijn hiervoor niet geschikt.

  • GSM 1900, verschilt dat van GSM 900 en GSM 1800 dan?

    Ja, maar weer alleen in de gebruikte frequentie. Verder is er geen verschil. GSM 1900 wordt alleen op het Amerikaanse continent gebruikt.

  • Is mijn toestel geschikt voor GSM 1900?

    Niet waarschijnlijk, omdat er maar weinig toestellen in Europa verkocht worden die de GSM 1900 frequentie kunnen gebruiken. Deze toestellen zijn er echter wel, in combinatie met alleen GSM 900 of zelfs in combinatie met zowel GSM 900 als GSM 1800. Die laatste soort noemen we triple-band toestellen.

  • Kan ik mijn GSM 900 of GSM 1800 toestel gebruiken in de USA?

    Nee. Dat kan alleen met een toestel dat GSM 1900 gebruikt.

  • En de door de GSM 1800 netwerken geclaimde "betere gesprekskwaliteit"?

    Dat is puur marketing. Alle Nederlandse netwerken ondersteunen die betere gesprekskwaliteit, in technische termen EFR of Enhanced Full Rate. De gesprekskwaliteit kan dus bij alle netwerken hetzelfde zijn.

  • Maar er is wel verschil in geluidskwaliteit, hoe zit dat?

    Verschil in geluidskwaliteit is meestal te wijten aan het verschil in dekking. Bij een slechtere dekking valt soms een deel van het gesprek weg of klinkt vervormd. Dit kan bij alle Nederlandse netwerken voorkomen, maar bij nieuwere netwerken meer omdat hun netwerken nog niet volledig zijn uitgebouwd.

  • Hoe werkt een GSM netwerk?

    Een GSM netwerk is opgebouwd uit vele zendmasten, met elk een beperkt zendbereik. Als een GSM toestel zich verplaatst, schakelt het GSM netwerk het gesprek steeds door naar de dichtstbijzijnde zendmast.

  • Waarom heeft een GSM 1800 netwerk een slechtere dekking?

    De drie GSM 1800 netwerken zijn nog niet volledig uitgebouwd. Ze zijn immers in Nederland een aantal jaren later gestart dan de GSM 900 netwerken en hebben nog minder zendmasten staan. De dekking zal echter steeds verder verbeteren, volgens alle netwerk operatoren.

  • Waarom vallen er soms woorden weg in een gesprek met een GSM aansluiting?

    De dekking is op dat moment onvoldoende om de digitale communicatie tussen het netwerk en het toestel foutloos te laten verlopen. Het gesprek valt even weg, maar de verbinding vaak nog niet. Even later kan het gesprek meestal voorgezet worden.

  • Ik heb wel een sterk signaal, maar kan niet bellen. Hoe komt dat?

    Dan heeft het GSM netwerk op dat moment geen capaciteit om het gesprek door te sturen. Dit komt het meest voor bij netwerken die nog niet volledig zijn uitgebouwd of op plekken waar erg veel mobiel gebeld wordt. Overbelasting van het GSM netwerk kan ook voorkomen doordat veel mensen binnen een beperkt gebied proberen te bellen (bijvoorbeeld bij oud en nieuw, evenementen of plotselinge files).

  • Midden in een gesprek vanuit een rijdende auto valt ineens de verbinding weg, hoe komt dat?

    Tijdens het verplaatsen zou overgeschakeld moeten worden naar een andere GSM zendmast, maar die zendmast heeft geen capaciteit voor het gesprek. Uiteindelijk is het signaal zo slecht dat de verbinding wegvalt, of probeert het netwerk toch door te schakelen naar de overbezette mast en valt het gesprek ook weg.

  • Als ik bel of gebeld wordt hoor ik door luidsprekers soms ratelende geluiden, wat is dat?

    Dat is storing die door het GSM toestel veroorzaakt wordt. Een GSM toestel heeft een zender, die pulsjes uitzend. Die pulsjes veroorzaken het karakteristieke GSM geluid. Het meest storen GSM toestellen op oudere of slecht afgeschermde apparaten.

  • Ik hoor dat ratelende geluid ook als ik niet bel, hoe komt dat?

    Eens in de zoveel tijd neemt het GSM toestel contact op met het GSM netwerk, om aan te geven dat het toestel nog beschikbaar is. Dit gebeurt ook soms als het toestel zich verplaatst. Hiervoor zal het GSM toestel kort zenden en dan kan die storing te horen zijn. Een andere optie is het ontvangen van een SMS bericht, wat het toestel bevestigt. Hiervoor is wat langer contact met het GSM netwerk nodig.

  • Wie bieden GSM aansluitingen aan in Nederland?

    We kennen in Nederland vijf GSM netwerken: KPN Telecom en Libertel die een GSM 900 (en deels GSM 1800) netwerk hebben en Telfort, Dutchtone en Ben die een GSM 1800 netwerk hebben.

  • Ik mis nog een aantal namen bij de GSM netwerken, hoe komt dat?

    Er zijn ook nog zogenaamde "service providers", die belminuten inkopen bij GSM netwerken. Een service provider heeft dus geen eigen netwerk. Voorbeelden zijn Hi (eigenlijk KPN Telecom onder een andere naam), Debitel en ANWB Travelcom. Ze bepalen zelf hun prijs voor het bellen, al is die meestal niet lager dan bij het netwerk waarvan ze belminuten inkopen.

Mobiele telefonie, GSM, abonnementen en prepaid

  • Wat is het verschil tussen een abonnement en prepaid?

    Bij een abonnement worden gesprekken achteraf gefactureerd en dienen dus achteraf betaald te worden. Bij prepaid volgt geen rekening, maar moet vooraf beltegoed worden gekocht. Abonnementen hebben veelal een lager gesprekstarief en meer extra mogelijkheden. Bij prepaid worden geen abonnementskosten betaald.

  • Welke verschillende abonnementen zijn er?

    Dat verschil zo sterk, dat er geen goed overzicht te geven is. Abonnementen verschillen in prijs, in aantal inbegrepen (en dus vooraf ingekochte) belminuten, in gesprekskosten en inbegrepen mogelijkheden. Verder hanteert elk netwerk zijn eigen abonnementen structuur, zodat het vergelijken tussen de netwerken niet makkelijk is.

  • Waar is informatie over het "beste" abonnement te krijgen?

    Bij gespecialiseerde telecomzaken, zoals The PhoneHouse, Belcompany, T for Telecom of Primafoon. Andere mogelijkheden zijn hierin gespecialiseerde internet pagina’s. Er is namelijk geen algemeen "beste" abonnement, dat verschilt per situatie.

  • Is er verschil tussen de verschillende telecomzaken?

    Ja. Primafoon werkt bijvoorbeeld alleen voor KPN en ook de andere GSM netwerken hebben vaak eigen winkels. De algemene winkels en internet zaken hebben vaak hun eigen voorkeuren, soms mede bepaald door de aansluitbonus die ze krijgen. Het vergelijken van verschillende aanbiedingen bij verschillende telecomzaken is dus verstandig.

  • Kan een bestaand abonnement gewijzigd worden?

    Vaak wel, al verschilt dit per GSM aanbieder. Meestal is het wisselen naar een duurder abonnement zonder meer mogelijk en naar een goedkoper abonnement pas na een bepaalde periode of het betalen van wijzigingskosten.

  • Wordt een nieuw tariefplan binnen een abonnement altijd in bestaande abonnementen doorgevoerd?

    Vaak, maar niet altijd. Indien het nieuwe tariefplan (in z’n geheel) ongunstig uit zou pakken, heeft de abonnee vaak de keuze om het bestaande tariefplan te behouden of het abonnement op te zeggen.

  • Welke mogelijkheden heeft een GSM aansluiting?

    Buiten bellen en gebeld worden heeft elke GSM aansluiting voicemail, SMS ontvangen en mogelijkheid tot nummerweergave.

  • Welke mogelijkheden heeft een abonnement meer ten opzicht van prepaid?

    Alle abonnementen bieden SMS verzenden, maar tegenwoordig de meeste prepaid aansluitingen ook. Veel abonnementen hebben (de mogelijkheid tot) dataverbindingen, wisselgesprek, conferentieschakeling en de mogelijkheid tot doorschakelen naar willekeurige nummers. Prepaid aansluitingen missen vaak de data mogelijkheid en kunnen meestal alleen doorschakelen naar de voicemail.

Mobiele telefonie, GSM, nummerbehoud

  • Is nummerbehoud mogelijk bij het afsluiten van een nieuw GSM abonnement?

    Ja, zolang het gaat om een abonnement bij een andere GSM aanbieder is de nieuwe GSM aanbieder verplicht om het oude nummer te porteren. Dit is echter voor de gebruiker niet verplicht.

  • Is nummerbehoud mogelijk bij het omzetten van een abonnement in een prepaid aansluiting of omgekeerd?

    Vaak wel, maar het is niet verplicht voor de GSM aanbieder. De meeste GSM netwerken zullen een verzoek tot nummerbehoud in zo’n geval echter wel honoreren, om de klant niet te verliezen. Als een GSM netwerk een verzoek in een situatie als deze wijzigt, kan altijd worden overgestapt naar een ander netwerk. Dan is nummerportering altijd mogelijk.

  • Wie is verantwoordelijk voor nummerbehoud?

    Het GSM netwerk van het nieuwe abonnement. Dat netwerk stuurt het verzoek tot nummerbehoud naar het netwerk van het oude abonnement en bewaakt de voortgang.

  • Hoe lang mag een nummerportering maximaal duren?

    Voor nummerportering geldt dat een redelijke termijn moet worden gehanteerd. Deze redelijke termijn is gesteld op maximaal twee weken, tussen het moment waarop een aanvraag om portering is ingediend en het moment waarop portering daadwerkelijk wordt verschaft. De termijn van twee weken geldt echter niet als er nog contractuele verplichtingen zijn die de abonnee langer dan twee weken aan de oude aanbieder binden. Het nummer kan dan pas geporteerd worden als het oude abonnement ook is afgelopen.

  • Bij wie kan worden geklaagd als de nummerportering niet correct wordt afgehandeld?

    Bij de OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecom Autoriteit. Dit is een onafhankelijke instantie die van de overheid bevoegdheden heeft gekregen om zorg te dragen voor concurrentiebevorderende maatregelen op telecomgebied. Hieronder valt ook nummerbehoud.

Mobiele telefonie, GSM, mogelijkheden

  • Welke soorten doorschakelingen kent GSM?

    Vier: doorschakelen bij in gesprek, doorschakelen bij niet bereikbaar, doorschakelen bij niet beantwoord en onvoorwaardelijk doorschakelen.

  • Wat is het verschil in doorschakelingen?

    Bij in gesprek, niet bereikbaar en niet beantwoord wordt een gesprek pas doorgeschakeld als aan de genoemde voorwaarde is voldaan. Bij onvoorwaardelijk doorschakelen wordt elk gesprek doorgeschakeld.

  • Is doorschakelen bij niet bereikbaar en niet beantwoord hetzelfde?

    Nee, "niet bereikbaar" wil zeggen dat het netwerk het GSM toestel niet kan bereiken, bijvoorbeeld omdat er geen dekking is of omdat het toestel uitstaat. Bij "niet opnemen" gaat het toestel eerst over en als het gesprek na een bepaalde tijd niet beantwoord wordt, wordt het gesprek doorgeschakeld.

  • Is de tijd tussen het overgaan en doorschakelen naar de voicemail te wijzigen?

    Ja, maar niet ieder toestel heeft die mogelijkheid ingebouwd. Het kan dan nog wel via de speciale GSM doorschakelcodes, maar die zijn lastig te onthouden.

  • Kan ik zelf mijn doorschakelingen wijzigen of uitschakelen?

    Wijzigen kan meestal wel, maar sommige netwerken schakelen de doorschakeling naar de voicemail automatisch weer aan als deze door de gebruiker uitgezet wordt. De netwerk operator kan deze automatische doorschakeling opheffen, zodat er zelf controle over aan- of uitzetten is. De netwerk operator kan ook de voicemail voorgoed uitzetten, dan kan de gebruiker deze ook niet weer aanzetten.

  • Wat kost doorschakelen?

    Doorschakelen naar de eigen voicemail is bij alle netwerken gratis. Doorschakelen naar een ander nummer kost altijd geld, al verrekenen sommige netwerken het met de vooraf ingekochte belminuten.

  • Wat is SMS?

    SMS staat voor Short Message Service. Hiermee kan een GSM toestel korte berichten van maximaal 160 tekens ontvangen en (meestal) verzenden.

  • Kan ik met elk GSM toestel SMS zenden?

    Nee, al zijn de meeste hedendaagse toestellen hiervoor wel geschikt.

  • Kan ik met alle abonnementen en prepaid aansluitingen SMS-en?

    SMS is met alle abonnementen mogelijk. De meeste netwerken bieden inmiddels ook SMS aan voor prepaid aansluitingen.

  • Kan ik ook naar het buitenland bellen met een GSM?

    Ja, al hebben sommige netwerken sommige landen afgesloten. Dit gaat meestal om landen met een reputatie als drugsland.

Mobiele telefonie, GSM, nummers en tarieven

  • Waarmee beginnen mobiele nummers?

    Mobiele nummers in Nederland beginnen altijd met 06-1, 06-2 of 06-5.

  • Kan ik aan een mobiel nummer zien welk netwerk gebruikt wordt?

    Nee, al is wel te zien welk netwerk het nummer in eerste instantie heeft uitgegeven. Door nummerbehoud kan het nummer inmiddels gebruikt worden op een ander netwerk.

  • Betaal ik bij GSM dezelfde tarieven voor het bellen naar het buitenland als vanaf een vaste aansluiting?

    Nee, de tarieven liggen vrijwel altijd veel hoger. Dit komt omdat er nog weinig concurrentie is en omdat mobiel bellen sowieso al duurder is.

  • Kost het bellen van een 0800 nummer vanaf een mobiel toestel geld?

    Nee, dit is in Nederland altijd gratis. De aanbieder van het 0800 nummer kan er echter wel voor kiezen om geen gesprekken vanaf mobiele toestellen te accepteren.

  • Wat kost het bellen 0900 nummers vanaf een GSM toestel?

    De meeste GSM netwerken berekenen voor abonnementen het tarief van het 0900 nummer plus de belkosten van het GSM abonnement op dat moment. Voor prepaid aansluitingen zijn er netwerken die een vast bedrag van 2,- of 2,50 per minuut hanteren, ongeacht welk tarief het 0900 nummer heeft. Informeer bij het eigen netwerk voor de exacte kosten van speciale nummers.

  • Kost een SMS sturen naar een buitenlandse GSM meer dan naar een Nederlandse GSM?

    Nee, die prijs is gelijk. Het maakt niet uit waar een SMS naartoe verstuurd wordt.

Mobiele telefonie, GSM, roaming

  • Wat is "roaming"?

    Roaming is het bellen en gebeld worden op een ander GSM netwerk dan het netwerk waar de gebruiker een abonnement bij heeft. Dit is meestal in het buitenland, maar kan in speciale gevallen ook in het eigen land. In Nederland heeft Telfort tijdelijk een roamingovereenkomst met Libertel, op plaatsen waar het Telfort netwerk nog niet volledige dekking kan verzorgen.

  • Kan ik met mijn GSM in het buitenland gebeld worden?

    Met een abonnement kan dit standaard, al zal de netwerk operator dit misschien moeten vrijschakelen. Met prepaid aansluitingen kan het bij de meeste netwerken ook, soms pas na activatie of het afsluiten van een additioneel contract.

  • Is gebeld worden in het buitenland net als in Nederland gratis?

    Nee, gebeld worden in het buitenland met een Nederlandse GSM aansluiting kost altijd geld. Dit kan variëren van enkele dubbeltjes tot enkele guldens per minuut.

  • In welke landen kan ik bellen en gebeld worden?

    Dat verschilt per netwerk operator, al hebben de meesten in de populaire vakantielanden wel minimaal één roamingovereenkomst. Welke netwerken in het buitenland precies beschikbaar zijn om te bellen kan bij de eigen netwerk operator nagevraagd worden.

  • Is bellen in het buitenland ongeveer net zo duur als in Nederland?

    Nee, de buitenlandse netwerken rekenen altijd een vrij hoog tarief voor buitenlandse GSM aansluitingen en daar komt nog een administratieve toeslag van het eigen GSM netwerk in Nederland bovenop. Terwijl in Nederland de maximumprijs van één minuut bellen rond de minuut schommelt, kan het in het buitenland een lokaal telefoontje tot guldens per minuut kosten. Soms is bellen naar Nederland en binnenlands bellen gelijk in prijs.

  • Zijn 0800 nummers in het buitenland ook gratis?

    Lang niet altijd. Soms wordt de prijs voor nationaal bellen gerekend, soms een lager tarief. Dit is echter per land en netwerk zo verschillend, dat navragen voor vertrek naar het buitenland aan te raden is.

  • Maakt het nog uit welk buitenlands netwerk gebruikt wordt?

    Vaak wel, omdat de prijzen om te bellen soms erg verschillen per netwerk. De kosten om gebeld te worden zijn in de meeste gevallen onafhankelijk van het netwerk waarop het gesprek ontvangen wordt. Vraag voor vertrek naar het buitenland dus de actuele prijzen op en kies eventueel het voordeligste netwerk.

  • Hoe kies ik een specifiek (buitenlands) netwerk op mijn toestel?

    Dat verschilt per toestel, maar meestal is er een functie in het menu om handmatig een netwerk te kiezen. Eventueel moet eerst de automatische netwerkkeuze uitgezet worden, voordat er met de hand een netwerk gekozen kan worden. Als het toestel op handmatige keuze staat, wordt niet meer automatisch van netwerk gewisseld.

  • Kan in het buitenland de voicemail gebruikt worden?

    Ja, maar er kunnen extra kosten aan vast zitten. Zo kan het voorkomen dat voor het laten inspreken van de voicemail tweemaal internationale kosten in rekening worden gebracht. Eenmaal omdat de eigen GSM in het buitenland gebeld wordt en nog een keer omdat het gesprek daarna doorgeschakeld wordt naar de voicemail in Nederland. Dit gaat op voor indirecte doorschakelingen naar de voicemail, zoals bij in gesprek, niet beantwoord en niet bereikbaar.

  • Hoe voorkom ik extra kosten voor het gebruiken van mijn voicemail?

    Schakel alle doorschakelingen naar de voicemail uit voordat Nederland verlaten wordt. Als de voicemail toch noodzakelijk is, kan een directe doorschakeling (met *21) naar de voicemail gebruikt worden. Een directe doorschakeling naar de voicemail blijft binnen het Nederlandse netwerk en is dus gratis. Bij een directe doorschakeling gaat de GSM niet meer over en kan alleen zelf gebeld worden. Ook SMS kan nog worden ontvangen, SMS berichten worden niet doorgeschakeld.

  • Is SMS ontvangen in het buitenland ook gratis?

    Vrijwel altijd. Er zijn slechts enkele (vooral Aziatische) netwerken die voor het ontvangen van SMS kosten in rekening brengen.

  • Is SMS verzenden in het buitenland net zo duur als in Nederland?

    Nee, heel soms is het goedkoper, meestal duurder. Waar SMS versturen in Nederland enkele dubbeltjes kost, kan het in het buitenland oplopen tot een paar gulden.

Mobiele telefonie, GSM, SIM-kaart

  • Wat is een SIM kaart?

    Een SIM kaart, SIM staat voor Subscriber Information (of Identity) Module, is een kleine of creditcard formaat kaart, waar een chip in zit. Hierop staat een code die de koppeling tussen SIM en telefoonnummer vastlegt. Op de SIM is ook ruimte voor telefoonnummers en SMS berichten.

  • Wat is het voordeel van het gebruik van een SIM kaart?

    Een SIM kaart kan in een ander toestel geplaatst worden, zodat de gebruiker met dat toestel onder het eigen nummer kan bellen en gebeld worden. Ook de telefoonnummers verhuizen zo mee. Een SIM kaart is ook veilig, omdat de informatie alleen toegankelijk is na het ingeven van een eigen Pincode.

  • Hoeveel telefoonnummers en SMS berichten kan ik opslaan op een SIM kaart?

    Dat verschilt nogal en is afhankelijk van de hoeveelheid geheugen van de SIM kaart en de inrichting die de netwerk operator eraan geeft. Het varieert van ongeveer 60 telefoonnummers met 12 tekens voor de naam en een handvol SMS berichten tot 150 telefoonnummers met 12 tekens voor de naam en 30 SMS berichten of bijvoorbeeld 100 telefoonnummers met 20 tekens voor de naam en 15 SMS berichten.

  • Kunnen er nog meer telefoonnummers opgeslagen worden?

    De toestellen die meer voor zakelijk gebruik bestemd zijn, kunnen vaak zelf ook telefoonnummers opslaan. Dat varieert van 100 nummers tot in sommige gevallen 1000 nummers en nog ruimte voor een e-mail adres. Deze nummers zijn niet gekoppeld aan een SIM kaart en verhuizen dus ook niet mee naar een ander toestel.

  • Kunnen al die telefoonnummers ook nog met een PC beheerd worden?

    Bij veel toestellen wel, al zal daar speciale (en soms kostbare) software voor nodig zijn. Veelal is ook een kabel of infrarood verbinding nodig. Door de telefoonnummers op de PC te beheren, is er gelijk een veiligheidskopie van alle ingevoerde nummers.

  • Kan een SIM in een ander GSM toestel?

    Technisch ja, al kan een netwerk een GSM toestel hiervoor blokkeren met een zogenaamde "SIM-Lock". Als het toestel de SIM accepteert kan met dat toestel gebeld worden op eigen kosten en is de gebruiker op dat toestel op het eigen nummer bereikbaar. Het is dus altijd mogelijk iedere willekeurige sim in een SIM-Lock "vrij" toestel te plaatsen.

Mobiele telefonie, GSM, beveiliging

  • Een SIM-Lock, wat is dat precies?

    Een SIM-Lock (ook wel Provider of netwerk Lock genoemd) houdt in dat een GSM toestel alleen maar één speciale SIM of alleen SIM’s van een bepaald netwerk accepteert. SIM’s van andere netwerken worden niet geaccepteerd.

  • Kan zo’n SIM-Lock verwijderd worden?

    Ja, bij de Nederlandse netwerken is dit na een jaar gratis. Hiervoor moet een speciale code opgevraagd worden en ingevoerd. De methode verschilt per toestel, de code ook.

  • Kan de SIM-Lock ook zelf verwijderd worden?

    Bij sommige typen toestellen wel, al is het niet duidelijk of dit legaal is. Hiervoor is speciale software nodig, die vaak vanaf het internet te downloaden is.

  • Waarom wordt een SIM-Lock gebruikt door de netwerk operator?

    Bij het afsluiten van een abonnement of het kopen van een prepaid pakket met toestel geeft de netwerk operator meestal een fikse korting op de eigenlijke prijs van een toestel. Doordat het toestel alleen op dat netwerk te gebruiken is, weet de netwerk operator dat hij deze korting kan terugverdienen. Een SIM-Lock komt het vrijwel altijd voor bij prepaid pakketten, maar soms ook bij abonnementen.

  • Kan het eigen toestel ook beveiligd worden tegen oneigenlijk gebruik?

    Ja, door de Pincode van de SIM kaart te gebruiken. Deze moet dan elke keer bij het aanzetten van het toestel ingetoetst worden. Zonder de juiste Pincode is gebruik van de SIM-kaart niet mogelijk.

  • Kan het toestel ook beveiligd worden tegen diefstal?

    De meeste toestellen hebben ook de mogelijkheid om een toestelcode in te geven, die bij het aanzetten gevraagd wordt. Dit is een andere code dan de SIM Pincode. Er zijn ook toestellen, waarbij de toestelcode pas gevraagd wordt als er een andere SIM kaart geplaatst wordt. Hierdoor is een toestel niet met een andere SIM te gebruiken, zonder dat de toestelcode bekend is.

  • Zijn Pincodes en toestelcodes niet te kraken?

    De SIM Pincode is niet te kraken, bij de toestelcode varieert dat per type toestel. Sommige toestelcodes zijn vrij eenvoudig uit te lezen, andere bijna niet.

  • Is een gestolen toestel te traceren?

    Ja, aan de hand van het IMEI (International Mobile Equipment Identity) nummer. Dat is een uniek nummer, dat elk GSM toestel meestuurt bij een gesprek. Helaas doen de Nederlandse netwerken dit niet, mede omdat een aantal fabrikanten helaas toestellen met identieke IMEI nummers op de markt hebben gebracht.

  • Is van een GSM toestel de positie te bepalen?

    Ja, dit wordt door opsporingsinstanties soms gedaan om criminelen te volgen en of te bewijzen dat een toestel ergens geweest is. De plaatsbepaling is echter niet echt nauwkeurig. Deze gegevens worden door sommige netwerken maanden bewaard.

  • Is een GSM gesprek af te luisteren?

    Niet met gewone ontvangers, maar er zijn speciale GSM ontvangers die dit wel kunnen. Het is echter niet eenvoudig een zich verplaatsend GSM toestel te blijven volgen en de apparatuur kost (als deze al verkrijgbaar is) tienduizenden guldens. Veel vaker worden GSM gesprekken daarom in de GSM centrale afgetapt door justitie, dit is goedkoper en makkelijker.

Mobiele telefonie, GSM, WAP

  • Wat is WAP?

    WAP (wat staat voor Wireless Application Protocol) is een manier om op een daarvoor geschikt GSM toestel een beperkte vorm van internet te raadplegen. Dit gebeurt door speciaal hiervoor geschreven internetpagina’s op te vragen , waarbij een beperkt gebruik van plaatjes mogelijk is.

  • Is elke internetpagina op te vragen via WAP?

    Nee, de pagina moet in een speciale paginataal opgemaakt zijn, WML of Wireless Markup Language, en de aanbieder van de wap-service moet pagina's specifiek toegankelijk maken. Internetpagina’s gebruiken HTML (HyperText Markup Language) als taal, wat wel overeenkomsten heeft met WML maar niet uitwisselbaar is.

  • Is WAP internet?

    Nee, het is beter te vergelijken met teletekst of het nu niet meer gebruikte Videotex. WAP kan informatie laten zien met weinig tekst en kleine zwart-wit plaatjes. WAP pagina’s worden wel via het internet opgevraagd, maar dat is de enige koppeling.

  • Kan ik met elk toestel WAP-pen?

    Nee, het toestel moet hier speciaal voor geschikt zijn. Voorbeelden zijn de Nokia 7110, de Siemens C35i en de Ericsson R320.

  • Kan ik met elk abonnement WAP-pen?

    Zolang het abonnement uitgaande datagesprekken mogelijk maakt wel. Dat een netwerk operator zelf geen WAP diensten aanbiedt is geen probleem, er zijn publiek toegankelijke WAP diensten die via een gewoon internet abonnement te gebruiken zijn vanaf een WAP toestel.

  • WAP-pen met een prepaid aansluiting, kan dat ook?

    In de meeste gevallen niet, al biedt een enkele netwerk operator die mogelijkheid inmiddels aan. Dit kan dan alleen via de netwerk eigen WAP dienst.

Mobiele telefonie, GSM, teostellen

  • Welke soorten GSM toestellen zijn er?

    Haast teveel om op te noemen. Er zijn een groot aantal fabrikanten, waarbij Nokia, Motorola, Ericsson en Siemens de grootsten zijn. Elke fabrikant heeft weer een groot aantal typen telefoons, zoals de Nokia 6150, de Ericsson T28s, de Motorola TimePort of de Siemens S35i. En dan is een bepaald type soms ook nog onder een ander merk te koop, zoals de KPN Swing die eigenlijk een Alcatel One Touch Easy is.

  • Hebben alle toestellen dezelfde mogelijkheden?

    Nee, zeker niet. Er zijn verschillen in single-band en dualband, aantal telefoongeheugens, aantal SMS geheugens, datamogelijkheid, mogelijkheid voor beltonen en logos, infrarood poort, maximale stand-by- en gesprekstijd en nog vele andere mogelijkheden.

  • Wat is single-band en dual-band?

    Een single-band GSM toestel kan maar op één GSM netwerksoort werken, bijvoorbeeld GSM 900 of GSM 1800. Een dual-band toestel kan op twee GSM banden werken, meestal GSM 900 en GSM 1800, alhoewel er ook GSM 900 en GSM 1900 toestellen zijn. Tenslotte zijn er de triple-band toestellen, die alle drie GSM soorten (GSM 900, GSM 1800 en GSM 1900) kunnen gebruiken.

  • Hoe kan een goed toestel geselecteerd worden?

    Allereerst dient geïnventariseerd te worden welke mogelijkheden nu en in de nabije toekomst nodig zijn. Dan kan een selectie worden gemaakt uit de beschikbare toestellen. Toestellen met veel mogelijkheden zijn vaak duurder. Een gespecialiseerde telecomzaak kan hierbij assisteren.

  • Is dualband altijd nodig?

    Nee, maar het is vaak wel handig om te hebben. Een dual-band toestel is op meerdere GSM systemen te gebruiken, zodat het overstappen naar een ander netwerk makkelijker is en er in het buitenland van meer netwerken gebruik gemaakt kan worden.

  • Zijn persoonlijke logos en beltonen nodig?

    Nee, maar ook deze zijn vaak handig. Zeker in gezelschap van meerdere personen met een GSM toestel maakt een persoonlijke beltoon het herkennen van het overgaan van het eigen toestel makkelijker. En ook het herkennen van het eigen toestel is makkelijker als het is voorzien van een eigen logo.

  • Kunnen toestellen even lang stand-by zijn als wordt geadverteerd?

    De fabrikanten geven altijd de maximale stand-by tijd op. Deze tijd is gemeten onder de best mogelijke omstandigheden. Het verplaatsen van het toestel, ontvangen van tekstberichten, ermee bellen en het verder gebruiken zorgen ervoor dat de stand-by tijd nooit die maximale waarde kan halen. De werkelijke waarde ligt meestal rond de helft van de geadverteerde waarde, maar hangt erg sterk af van het gebruik.

  • Zijn GSM toestellen echt gratis?

    Nee, al doen de netwerk operators dat wel zo voorkomen. Dit komt omdat ze subsidie geven op een toestel als er tegelijkertijd een abonnement wordt afgesloten. Ze verwachten namelijk inkomsten uit een abonnement. De werkelijke waarde van GSM toestellen varieert van enkel honderden tot een paar duizend gulden.

  • Zijn GSM toestellen te verzekeren?

    Ja, maar in de praktijk blijkt dat de verzekeraar niet snel schade vergoedt. Vaak wordt de verzekerde onzorgvuldigheid verweten, omdat het toestel meegenomen is in een jaszak of auto. Vaak is een verzekering dan ook weggegooid geld, de enkele positieve uitzondering daargelaten.

Mobiele telefonie, GSM, etiquette en veiligheid

  • Wordt mobiel bellen altijd op prijs gesteld?

    Nee, er zijn gelegenheden waar de GSM beter uit kan staan of op trillen. Voorbeelden zijn bioscopen, theaters, restauranten, kerken en dergelijke. Ook tijdens vergaderingen wordt een storing door een GSM niet altijd gewaardeerd. In veel ziekenhuizen is het gebruik van een GSM toestel zelfs verboden.

  • Waarom is een GSM in een ziekenhuis niet toegestaan?

    Omdat een GSM toestel een zender heeft, kan deze storen op belangrijke (en soms levensreddende) apparatuur. Dit kan metingen beïnvloeden of apparatuur van slag brengen.

  • Stoort een GSM altijd op ziekenhuis apparatuur?

    Nee, maar de kans dat er iets misgaat is te groot om het risico te nemen. Zelfs al zou een GSM maar binnen twee meter storing kunnen veroorzaken, dan weet de gebruiker niet altijd wat er binnen twee meter aanwezig is.

  • Is bereikbaarheid in een ziekenhuis dan wel mogelijk?

    Ja, door bijvoorbeeld semafoons of buzzers te gebruiken. Deze hebben geen zender en storen dus niet.

  • Bellen in de auto, is dat toegestaan?

    Ja, maar in Nederland wordt hands-free bellen aangeraden. Door hands-free te bellen kunnen beide handen gewoon blijven doen waar ze in de auto voor nodig zijn, namelijk sturen.

  • En in het buitenland, is bellen in de auto daar toegestaan?

    In sommige landen is hands-free bellen verplicht, in andere landen niet. Win voor vertrek naar het buitenland hierover informatie in, om boetes te vermijden.

  • Is bellen in de auto veilig?

    Als er hands-free gebeld wordt, is het al veiliger dan met het toestel tussen oor en schouder geklemd bijvoorbeeld. Maar bellen tijdens het rijden vergt ook concentratie en kan afleiden. Het is dus verstandig om zoveel mogelijk stilstaand te bellen en als er gebeld wordt zo snel mogelijk een parkeerplaats op te zoeken. Dan is er ook gelegenheid voor het maken van aantekeningen.

  • Hoe kan ik hands-free bellen in de auto?

    De beste manier is met een echte ingebouwde hands-free kit (ook wel car-kit genoemd), met houder, microfoon en luidspreker. Deze heeft meestal ook een extra antenne, wat het bereik verbetert.

  • Zijn er nog andere manieren om hands-free te bellen in de auto?

    Ja, met een zogenaamde Portable Hands-free Kit, een oortelefoontje met microfoontje die met een snoertje aan het toestel verbonden is. Voordeel van deze tweede optie is dat deze mee te nemen is, zodat ook op kantoor hands-free gebeld kan worden.

  • Wat kosten hands-free kits?

    Dat varieert. Er zijn al portable hands-free kitjes voor enkele tientjes, maar deze storen nogal eens. Tegen de honderd gulden zijn er originele portable hands-free kits te koop, die meestal beter presteren. Echte car-kits kosten meestal een paar honderd gulden, exclusief inbouw.

  • Leveren GSM masten gevaar op voor de volksgezondheid?

    Tot op dit moment is daar nog geen echt uitsluitsel over. Er is geen bewijs dat GSM straling kwaad kan, maar het is ook nog niet uitgesloten. Echter, een GSM toestel dat tegen het eigen hoofd wordt gehouden levert meestal meer straling op dan een GSM mast op tien meter. En de straling precies onder een GSM mast is nog veel minder sterk, omdat GSM zenders alleen in het platte vlak uitzenden. De invloed van GSM straling op de gezondheid is in elk geval niet groot, omdat er tot nu toe geen gevallen bekend zijn waarmee deze invloed is aangetoond.

Mobiele telefonie, GSM, data

  • Kan ik met een GSM toestel ook internetten en e-mailen?

    Ja, al ligt de snelheid behoorlijk lager dan bij een vaste aansluiting, namelijk maximaal 9600 bps (in sommige gevallen 14400 bps) tegenover maximaal 64000 bps.

  • Zijn hogere snelheden mogelijk?

    Ja, maar daarvoor moet het GSM netwerk geschikt zijn. Technieken die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn HSCSD en GPRS.

  • Wat is HSCSD?

    HSCSD staat voor High Speed Circuit Switched Data. Dit is een manier om via het bestaande GSM netwerk een snellere dataverbinding te hebben, dan bij standaard GSM kan. Dit gebeurt door tegelijkertijd meerdere GSM verbindingen op te zetten. De snelheid kan zo oplopen tot een snelheid van 57600bps. HSCSD is vooral bedoeld voor real-time applicaties, zoals videoconferencing. In Nederland is HSCSD nog niet operationeel.

  • Wat is GPRS?

    GPRS staat voor General Packet Radio Service. Het biedt een pakket georiënteerde verbinding aan, die altijd open staat, terwijl er alleen hoeft te worden betaald als er data verstuurd wordt. GPRS gebruikt hiervoor meerdere GSM verbindingen, als die beschikbaar zijn. Met GPRS zijn snelheden tot 100.000bps mogelijk, dus tienmaal zo snel als bij de standaard GSM dataverbinding. Na het aanmelden van het mobiele GPRS toestel op het GSM netwerk, werkt GPRS ongeveer zoals een LAN verbinding. Met GPRS wordt de verbinding, net als op een LAN, gedeeld met de andere data en spraak gebruikers. Hierdoor is een hoge snelheid zeker niet gegarandeerd. GPRS is vooral bedoeld voor applicaties die altijd een verbinding nodig hebben. GPRS is in Nederland nog niet operationeel.

  • Wanneer worden HSCSD en GPRS in Nederland verwacht?

    De kans is aanwezig dat ze helemaal niet ingevoerd gaan worden, omdat voor beide (voor HSCSD minder dan voor GPRS) aanpassingen in het GSM netwerk gedaan moeten worden. De huidige netwerken richten zich op dit moment meer op UMTS. Als een GSM netwerk geen UMTS netwerk kan exploiteren, is de kans nog aanwezig dat het huidige GSM netwerk uitgebouwd gaat worden met HSCSD en/of GPRS.

  • Wat heb ik voor mobiel internetten nodig?

    Ten eerste een toestel dat data kan versturen. Dan een abonnement waarbij er data verstuurd kan worden en een internet abonnement bij een internet provider. Omdat GSM telefoons zelf niet kunnen internetten is ook een laptop nodig. Deze laptop moet met de telefoon communiceren, bijvoorbeeld via infrarood of een kabel (met eventueel en PC kaart). Met sommige organisers is internetten ook mogelijk, al is het scherm dan veel kleiner.

  • Ik wil mobiel kunnen inbellen op het netwerk van de zaak, kan dat?

    Ja, dat is vaak niet handig, weer door de lagere snelheid van GSM datacommunicatie. Wat vaak nog net te doen is, is een Thin Client oplossing, waarbij op afstand een computer op het bedrijfsnetwerk wordt overgenomen. Voorbeelden zijn PC Anywhere of Citrix Metaframe.

  • Wat is UMTS?

    UMTS (Universal Mobiel Telephone System) is de opvolger van GSM. Het biedt een nog betere spraakkwaliteit en de mogelijkheid om op hoge snelheid data te versturen en te internetten.

  • Welke datasnelheid biedt UMTS?

    De UMTS standaard gaat uit van 2Mb, evenveel als een snelle huurlijn.

  • Is UMTS al verkrijgbaar?

    Nee, de netwerken zullen pas rond 2003 operationeel en rond 2007 volledig uitgebouwd zijn.

  • Is UMTS dan overal te gebruiken?

    Nee, UMTS hoeft alleen dekking te geven in grotere plaatsen de en de snelwegen daartussen. Dit in tegenstelling tot GSM , dat landelijk dekkend moet zijn.

  • Verdwijnt GSM met de komst van UMTS?

    Waarschijnlijk niet. De gesprekskosten zullen bij UMTS waarschijnlijk hoger zijn dan bij GSM. Ook de toepassingen van UMTS zijn vaak verschillend dan bij GSM.

  • Wat is op dit moment de bedoeling van UMTS?

    Mobiele datacommunicatie, met name mobiel internetten en dergelijke. Voor gewone gesprekken zal UMTS wellicht te duur zijn, omdat dat ook met GSM kan.

Oproepsystemen

  • Welke soort openbare oproepsystemen zijn er?

    In Nederland zijn er diverse soorten semafoons en buzzers. Deze zijn er met alleen piepsignalen, met alleen numerieke boodschappen (zoals telefoonnummers) tot volledige tekst boodschappen.

  • Wie leveren dit soort oproepsystemen?

    De grootste aanbieder is KPN Telecom. Er zijn nog een beperkt aantal kleinere aanbieders op de markt.

  • Wat kost een semafoon of buzzer abonnement?

    Abonnementen variëren van gratis tot enkele tientjes per maand, afhankelijk van de mogelijkheden. Oproepen kosten dubbeltjes tot over de gulden.

  • Wanneer is een oproepsysteem handig?

    Omdat een semafoon of buzzer zelf geen zender heeft, maar alleen een ontvanger, mogen ze vrijwel overal gebruikt worden. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Ook als iemand alleen maar boodschappen doorgegeven moet krijgen is kan een oproepsysteem nuttig zijn.

  • Zal SMS deze oproepsystemen vervangen?

    Dat is niet waarschijnlijk, ook al omdat GSM toestellen niet overal toegestaan zijn. Tevens is de ontvangst van boodschappen met een semafoon of buzzer op meer plaatsen mogelijk dan met een GSM toestel. Waar GSM toestellen in liften en kelders vaak uitvallen, daar ontvangen semafoons vaak nog steeds boodschappen.

  • Hoe weet ik zeker dat de semafoon of buzzer boodschap is aangekomen?

    Dat is niet bekend, omdat de semafoon of buzzer de ontvangst niet bevestigt. Als een ontvangstbevestiging nodig is, is SMS een mogelijkheid. Bij SMS wordt de ontvangst wel bevestigd en is het zeker dat de boodschap overkomt.

  • Is het ook mogelijk om op het eigen terrein een oproepsysteem te gebruiken?

    Ja, er zijn vele fabrikanten die persoonlijke en bedrijfsgebonden oproepsystemen leveren. Deze werken hetzelfde als de openbare systemen, maar het bereik is beperkt tot een bepaalde afstand rond het eigen terrein.

  • Is er met zo’n systeem wel een ontvangstbevestiging mogelijk?

    Soms wel, er zijn systemen die die mogelijkheid hebben. De pieper heeft in dat geval een zendertje om de ontvangst te bevestigen.

Gesloten mobilofoonnetwerken

  • Wat is een gesloten mobilofoonnet?

    Een gesloten mobilofoonnet is een draadloos spraaknetwerk dat door één organisatie of bedrijf gebruikt wordt, op van de overheid gehuurde frequenties. Zo hebben politie, brandweer en taxicentrales bijvoorbeeld eigen gesloten mobilofoonnetwerken.

  • Kan iedereen een eigen mobilofoonnetwerk opzetten?

    In principe wel, al zijn er voor de te gebruiken frequentie(s) en zend/ontvangers vergunningen nodig van de overheid.

  • Mag een mobilofoon overal gebruikt worden?

    Vaak is een vergunning aan een bepaalde regio gebonden, omdat anderen dezelfde frequentie(s) in andere regio’s gebruiken.

  • Waarvoor wordt een eigen mobilofoonnet vaak gebruikt?

    Eigen mobilofoonnetwerken worden vaak gebruikt voor redelijk intensieve (vaak plaatselijke) communicatie tussen een basisstation en meerdere mobiele personen of voertuigen en de personen en voertuigen onderling. Te denken valt aan taxicentrales en de taxi’s, kranen in een haven, contact tussen ballonvaarders en hun volgauto en de lossers aan boord van een schip en medewerkers in een fabriek met de productieleiding.

  • Waaruit is een gesloten mobilofoonnet opgebouwd?

    Een gesloten mobilofoonnetwerk is opgebouwd uit één of meerdere basisstations en/of één of meerdere mobilofoons en/of één of meerdere portofoons. De mobilofoonnetten communiceren "simplex "of "duplex".

  • Wat is simplex en duplex?

    Simplex is een manier om op één frequentie zowel het basisstation als de mobiele zendontvangers te laten communiceren. Alle zendontvangers kunnen elkaar dan horen. Bij duplex wordt er op verschillende frequenties gezonden en ontvangen. Hierbij zijn de frequenties van het basisstation en de mobiele zendontvangers gespiegeld, zodat het basisstation zendt op de frequentie waarop alle mobiele zendontvangers ontvangen en omgekeerd. De mobiele zendontvangers horen elkaar dus niet, tenzij het basisstation alles wat er ontvangen wordt ook weer uitzendt. Verder is er ook nog vol-duplex, waarbij de zendontvangers tegelijkertijd zenden en ontvangen. Dit is vergelijkbaar met een mobiele telefoon.

  • Waaruit bestaat een basisstation?

    Een basisstation bestaat uit een vast ingebouwde zend-ontvanger, losse luidspreker en microfoon en een (meestal hoog geplaatste) grote antenne.

  • Wat is een mobilofoon?

    Een mobilofoon is een (meestal ingebouwde) zend-ontvanger, die op een bepaalde frequentie uitzendt. Deze heeft een luidspreker, losse microfoon en aparte antenne. Een mobilofoon is meestal ingebouwd in een voertuig.

  • Wat is een portofoon?

    Een portofoon is een (meestal in de hand gehouden) losse zend-ontvanger, met geïntegreerde luidspreker, microfoon en antenne.

  • Wat is het bereik van een gesloten mobilofoonnet?

    Dat hangt sterk af van de opbouw. Een vast basisstation kan een bereik hebben van tientallen kilometers, afhankelijk van de plaatsing van de antenne en het zendvermogen.

  • Wat is het bereik van een mobilofoon?

    Doordat de antenne van een mobilofoon meestal niet al te hoog boven de grond geplaatst is en veelal tussen de bebouwing beweegt, is het bereik van een mobilofoon vaak minder dan van het basisstation. Maar het bereik kan toch nog ruim over de tien kilometer komen, afhankelijk van het zendvermogen.

  • Wat is het bereik van een portofoon?

    Omdat een portofoon meestal een vrij kleine antenne heeft en minder zendvermogen omdat een batterij gebruikt wordt, is het bereik vaak niet meer dan een paar kilometer rond een basisstation. En dat bereik kan teruglopen tot minder dan een kilometer als tussen twee portofoons gecommuniceerd wordt, omdat dan beide antennes laag geplaatst zijn.

  • Kan het bereik vergoot worden?

    Ja, door het gebruiken van meerdere basisstations, hogere antennes en meer zendvermogen. Veel van deze oplossingen zijn echter aan regels gebonden. Het overtreden van de regels kan intrekken van de vergunning en zelfs boetes tot gevolg hebben.

  • Welke mogelijkheden bieden mobilofoons?

    Behalve zenden en ontvangen op één of meerdere frequenties, bieden sommige mobilofoon installaties ook koppelingen met bijvoorbeeld het telefoonnet en oproepcodes voor specifieke mobilofoons. Mobilofoons kunnen soms ook gebruikt worden voor datacommunicatie.

  • Kunnen gesloten mobilofoonnetwerken afgeluisterd worden?

    Ja, meestal wel en vaak zelfs met een eenvoudige ontvanger. Er zijn mensen die voor hun plezier meeluisteren met politie, brandweer, ambulances en ook bedrijfsmatige communicatie. Er zijn ook digitale gesloten mobilofoonnetwerken, waarbij afluisteren een stuk moeilijker is.

  • Is het afluisteren te voorkomen?

    Ja, dan wordt de spraak gecodeerd, maar dit gaat meestal ten koste van het bereik.

  • Wie leveren gesloten mobilofoonnetwerken?

    Dit zijn gespecialiseerde telecombedrijven, vaak grotere bedrijven die zich volledig op telecommunicatiesystemen richten. Dit zijn vaak andere bedrijven dan de gespecialiseerde telecomwinkels die alleen mobiele telefoons verkopen.